6 tips bij een emotionele peuter

Gepubliceerd op 6 december 2019 om 10:00

De laatste dagen heeft mijn lieve peuter het moeilijk. De herfst is in het land met de daarbij horende verkoudheden, de Sint is geweest en de feestdagen komen eraan, hij doet sinds kort geen middagslaapje meer en dan duren de dagen soms lang. Mijn peuter wordt groot maar is eigenlijk ook nog best wel klein. Soms is het dan even teveel en kunnen zijn emoties al eens wat sneller oplopen, niet zo verwonderlijk allemaal.

 

Die boterham met pindakaas die hij eerst zo graag wilde en nu niet meer, die ene trui die plots stom is en hij echt niet aan wil. Iets ogenschijnlijk kleins voelt voor hem heel groot. 

Als ouder kan dit ook best pittig zijn, niets van wat je doet of zegt lijkt goed en de frustratie kan dan bij beiden al eens hoog oplopen. Vergeet dan alsjeblieft niet, je peuter maakt het je niet moeilijk, hij heeft het moeilijk.

Hij wil je iets duidelijk maken met zijn gedrag en het is aan ons als ouder om te achterhalen wat. Achter elk gedrag gaat immers een gevoel schuil en met dat gevoel een behoefte. Wanneer wij als ouder de behoefte leren zien in plaats van enkel het gedrag, dan pas komen we tot de kern.

 

Enkele van mijn tips

  • Laat je peuter zijn gevoel er zijn, dat is echt oké.
  • Benoem wat je ziet, "ik zie dat je boos, verdrietig, van slag bent,.."
  • Maak verbinding met je peuter, ga lekker naast hem op de grond zitten, zonder meer.
  • Erken je peuter zijn gevoel, "je mag best verdrietig, boos, van slag zijn, ik ben hier". 
  • Praat minder en luister meer, wanneer je peuter erg van slag is door zijn emoties komt er vaak niet al te veel binnen van al jou goedbedoelde woorden.
  • Zelf minder afleiding of oplossingen aanreiken en meer aanwezig zijn in het moment geeft je peuter ruimte en schept kansen om met zijn gevoel en daarbij horende behoefte te leren omgaan op een positieve manier, vanuit verbinding met jou en met zichzelf in plaats van uit gezamenlijke frustratie en het gevoel van niet begrepen te worden.

 

Het is zo belangrijk en mooi om te zien wanneer je kindje ervaart dat wat hij ook voelt en hoe hij dit ook uit, zijn gevoel er mag zijn. Dat dit niets veranderd aan de liefde die zijn ouders voor hem voelen en dat ze er steeds onvoorwaardelijk voor hem zijn. Ik hoor je, ik zie je en ik ben er voor je, altijd. Hoe meer je hiermee aan de slag gaat als ouder, hoe handiger je er in wordt. Om niet vanuit frustratie te handelen maar vanuit verbinding en de behoefte van je kindje. Ook je kindje zal er gaandeweg meer op leren vertrouwen dat hij steeds op je kan terugvallen als dat nodig is en zich meer gezien en begrepen voelen in zijn behoefte.  Wat er ook op jullie pad komt, jullie doen dit samen!

Reactie plaatsen

Reacties

Esther Smit
4 jaar geleden

Wat heb je dat duidelijk opgeschreven Sarah! Ik denk dat dit voor heel veel ouders herkenbaar is en dat ze er veel aan kunnen hebben. Vol liefde opgeschreven, dat lees je, xx