Het eerste jaar met een baby

Gepubliceerd op 14 november 2019 om 10:00

Volgende maand, op eerste kerstdag, vieren we mijn jongste dochter haar eerste verjaardag. Een mijlpaal van formaat, zowel voor haar als voor mij. Dat eerste jaar met een baby is toch best wel een pittig jaar, ook nu bij de tweede is dat niet anders. "Geniet ervan want ze worden snel groot!" Ik denk dat zowat elke ouder dit advies, soms tot vervelends toe, te horen krijgt. Maar wat kan jou nu helpen om te genieten van dat eerste soms best pittige levensjaar? Ik zet een aantal van mijn tips voor je op een rijtje.

 

Zelfzorg

Zelfzorg is echt met stip mijn nummer één tip voor kersverse ouders. Je baby heeft heel wat liefde, aandacht en zorg nodig en hetzelfde geldt net zoveel voor jou! Goed voor jezelf zorgen en laten zorgen is wat mij betreft echt de basis om op verder te kunnen bouwen. Zit jij lekker in je vel, fysiek en mentaal, dan zal het je ook minder energie kosten om voor je kleintje te zorgen dan wanneer dit niet het geval is en je het gevoel hebt nooit aan jezelf toe te komen. Neem bijvoorbeeld elk dutje dat je kan mee, dat stofzuigen is écht geen prioriteit, eet lekker voedzaam en gezond, je lichaam is herstellende van de bevalling en dat is echt niet niks, neem die lange warme douche waar je zo naar verlangt na een hele dag voor je kleintje te hebben gezorgd en laat je voetjes eens masseren door je partner. En niet onbelangrijk, praat over wat je bezighoudt, wat je moeilijk of zwaar vindt, het hoort er allemaal bij en ook dat is zelfzorg! Jou gevoel mag er zijn!

 

Verzamel je stam

Je hoeft het niet alleen te doen mama! In niet Westerse culturen is het grootbrengen van kinderen vaak een gedeelde taak en verantwoordelijkheid van de gehele stam. In onze haastige en geïndividualiseerde Westerse samenleving gaat het er tegenwoordig vaak anders aan toe. Ouders zorgen voor hun kindjes, elk binnen de vier muren van hun huis. Het samen delen van dagelijkse dingen met anderen zit er niet altijd in, waardoor ook vaak heel wat kennis verloren gaat. De nood ernaar is nochtans groot, gezien de opkomst van aangelegenheden waar ouders elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen delen zoals lezingen, workshops, borstvoedings- en mamacafés, etc. Dus verzamel je stam! Heb je een zware dag? Vraag eens iemand om voor jullie te koken, laat de buurvrouw eens oppassen zodat je er even tussenuit kan, ga op speeldate bij een andere mama, zet familie in voor klusjes waar je anders echt nooit aan toe komt, etc. Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen en samen is gewoon ook zoveel leuker!

 

Quality time

Ook dit is zelfzorg, quality time met je partner. Vraag jezelf eens af wat jullie voor de komst van jullie kleintje graag deden samen en waar jullie nu plots geen tijd meer voor lijken te hebben? Leg 's avonds wanneer de kindjes in bed liggen (of wanneer je baby in slaap is gevallen op je borst) de telefoons bijvoorbeeld eens weg en maak tijd om mekaar te zien en te horen. Zeker in gezinnen met jonge kindjes durft deze quality time al eens snel onderaan het lijstje te belanden. Praat met mekaar, dat is oh zo belangrijk, jullie vormen samen een team. Weet wat mekaars wensen en behoeften zijn en maak hier een gezamenlijk doel van waar jullie beiden energie uithalen. Geef mekaar eens wat vaker een kus of een knuffel, benoem je appreciatie voor de ander, ga er samen eens een avondje tussenuit. Al deze kleine dingen maken ook de stap naar intimiteit kleiner. Het vraagt wat energie maar het geeft je ook energie! En vergeet vooral niet, wees lief voor mekaar, jullie doen dit samen!

 

Laat het los

Als perfectionist heeft het ouderschap me wel één harde les geleerd en dat is leren loslaten. Kleine kindjes en het jonge gezinsleven laten zich niet altijd makkelijk plannen. Vraag jezelf eens af wat er nu echt toe doet op dat moment. Wat mij hier erg bij geholpen heeft is het leren bijstellen of loslaten van verwachtingen, prioriteiten leren stellen voor jezelf en je gezin en vooral leven in het hier en nu, samen met jullie kleintje. De uren en de dagen lijken soms misschien lang maar de tijd gaat snel, het hoeft echt niet allemaal vandaag.

 

Durf om hulp vragen!

Wanneer de wolk toch niet zo roze blijkt te zijn, durf dan alsjeblieft om hulp te vragen! Dat is echt dik oké! Nog te vaak blijven ouders alleen achter met hun zorgen, twijfels of moeilijkheden en dat is echt zonde. Elke ouder is zoekende, of het nu je eerste, je tweede of derde kindje is. Dus laten we het samen doen, laat je omringen door de juiste mensen. Hebben jullie een pittige start gehad, een heftige bevalling, kan je wel wat hulp of advies gebruiken bij het geven van borstvoeding of heb je vragen of twijfels rondom bepaalde onderwerpen in de opvoeding? Blijf er niet mee zitten, je bent echt niet de enige en je staat er niet alleen voor!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.