Bevallen is meer dan een baby verwelkomen

Gepubliceerd op 13 december 2019 om 10:00

Ooit was ik die mama die, zwanger van haar eerste kindje, druk in de weer was met de kinderkamer verven, geboortekaartjes uitzoeken, kleertjes en spullen kopen voor de baby, maar eigenlijk geen flauw idee had wat haar te wachten stond. Totaal onvoorbereid ging ik de bevalling tegemoet, "ik zie het wel en ik laat het allemaal gewoon op mij afkomen".

 

Ik hoorde er ook niet zo veel over, over hoe dat dan gaat, bevallen. Het leek me één groot misterie waar je zelf pas achter komt en in levende lijve ondervindt wanneer je, niet wetende wat je overkomt, je weeën staat weg te puffen. En als ik wat hoorde, waren dat vaak alles behalve positieve geboorteverhalen*.

Net zoals bij borstvoeding wordt kennis en ervaring over bevallen steeds minder vaak van moeder op dochter doorgegeven en gaat er op die manier heel wat waardevolle informatie en wijsheid verloren. Een mooie gelegenheid dus om hier met je moeder eens over te praten, hoe heeft zij jou geboorte ervaren?

Gelukkig is er ook stilaan maar zeker meer bewustwording rondom zwangerschap en geboorte en hoor je als zwangere steeds vaker over hypnobirthing, zwangerschapsyoga, geboorteplannen en doula's,.. het belang van een zachte start voor zowel ouder als baby. Iets wat wij op onze beurt terug kunnen doorgeven aan onze kinderen.

 

Intussen ben ik twee bevallingen en twee kindjes verder. Wat had ik toen graag geweten wat ik nu weet! De ervaring, mijn eigen nieuwsgierige en kritische blik en de juiste mensen om me heen, hebben me geleerd dat het ook echt anders kan dan het beeld van de barende vrouw die op haar rug ligt te schreeuwen op een bed, dat al generaties lang bij ons ingeprent zit. Geboorte geven draait om ZO VEEL meer dan enkel 'een gezonde baby' op het einde van de rit, het draait om jou!

 

Geboorte geven heb ik ervaren als een reis naar binnen, naar het diepste van jezelf. Alsof je je eigen levenspad achterstevoren bewandeld en stap voor stap terug gaat naar de kern. Dat je door de tegenslagen en geluk heen, je angsten en twijfels, de fundamenten van je eigen zijn bloot legt. Want dat is waar geboorte geven voor mij wel om gaat, jezelf durven blootgeven in je puurste vorm, letterlijk en figuurlijk. Dat jij je op het moment dat je het meest kwetsbaar bent, kan overgeven aan het bevallingsproces en vertrouwen hebt in jezelf, je lichaam en je kindje en dat je in je eigen kracht en innerlijke weten, gesteund wordt door zij die je lief hebben.

 

De kern van het geboorte geven gaat voor mij dus om jou, als zwangere en aanstaande mama, als koppel en team. Hoe jij je echt voelt en met welk gevoel jij de bevalling tegemoet gaat en ervaart, dat doet ertoe, dat maakt het verschil. Verdiep jezelf in de keuzemogelijkheden die je hebt bij een bevalling, want keuze heb je altijd én op die manier kan je goed geïnformeerd weloverwogen keuzes maken tijdens de geboorte van je kindje. Het is jou feestje, het gaat tenslotte om jouw lichaam en jouw baby. Geef je geboortewensen vorm die ervoor kunnen zorgen dat jij op het grote moment met vertrouwen kan zakken in je lichaam. Laat je omringen door mensen die je lief hebt, waar jij echt jezelf bij kan zijn, waar jij je veilig, gesteund en vertrouwt bij voelt. ❤️

 

*Lees je graag een positief geboorteverhaal? Ik schreef een blog over de geboorte van mijn dochter Roos, "Bevallen in kracht en vertrouwen".


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.