Wat maakt zwangerschap en geboorte een positieve ervaring? In gesprek met verloskundigen.

Gepubliceerd op 23 januari 2020 om 10:00

Gisterenavond was ik uitgenodigd door 040verloskunde in Eindhoven om te komen spreken over mijn visie op zwangerschap en geboorte, namelijk een zachte start voor ouder en kind. We gingen samen in gesprek, wat maakt zwangerschap en geboorte een positieve ervaring en hoe kunnen we hier met zijn allen ons steentje aan bijdragen?

Ik begon mijn verhaal, als oud cliënte van de verloskundigepraktijk, als moeder van twee, maar vooral als mezelf en vanuit mijn hart. Ik vertelde hoe ik mijn eerste bevalling in het ziekenhuis in België heb ervaren, wat ik als positief ervaren heb en wat ertoe geleid heeft dat ik bepaalde dingen, in mijn tweede zwangerschap en bevalling in Nederland, helemaal anders wilde aanpakken.

Ik vroeg de verloskundigen en assistentes waar zij als eerste aan denken als we spreken over een positieve geboorte ervaring in zijn geheel. Ik vond het heel erg mooi om te zien hoe iet wat twijfelachtig 'een gezonde baby' toch als eerste werd genoemd. En wat is dat dan een gezonde baby? Het rijtje werd vervolgens verder aangevuld met woorden zoals luisteren, communicatie, partner, informeren, empathie..

In alle positieve geboorteverhalen die ik tot hiertoe heb gehoord, zit duidelijk een soort van rode draad. Ongeacht waar en hoe je bevalt, hoe verschillend de zwangerschap en de bevalling ook was. Dingen die er duidelijk voor zorgen dat de moeder, de partner, het koppel, met een positief gevoel terug kan kijken op de zwangerschap en de geboorte van hun kindje.

1.  Ik voelde me gehoord.

2. Ik voelde me gezien.

3. Ik voelde me gesteund.

4. Ik voelde me veilig en vertrouwd.

5. Ik had regie over mijn lichaam en mijn bevallingsproces.

We stelden ons met zijn allen de vraag, elk vanuit onze eigen expertise, hoe we ervoor kunnen zorgen dat deze punten aanwezig zijn tijdens het begeleiden van zwangerschap en geboorte én dat deze de nodige aandacht krijgen.

Na deze avond kan ik alleen maar concluderen dat de eerste stap hierin bewustwording is. Dat we ons bewust zijn van de positieve impact van zwangerschap en geboorte op ouder en kind wanneer deze als positief wordt ervaren. Niet alleen tijdens de zwangerschap en geboorte maar ook op langere termijn. Het einde van het gesprek bracht ons uiteindelijk terug bij 'de gezonde baby' en ouder, maar dan wel in de brede zin van het woord, namelijk, het streven naar gezond op alle welzijnsgebieden, waarvan het medische aspect een onderdeel is. 

Ik ben dankbaar dat ik de kans en het vertrouwen heb gekregen om met een groep enthousiaste verloskundigen en assistentes in gesprek te mogen gaan. Ik hoop van harte dat we de dialoog met zijn allen gaande kunnen houden. Dat we ons vanuit gezamenlijke passie kunnen verbinden met elkaar zodat elke ouder en baby een zachte start mag ervaren.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Papa
2 jaar geleden

Super !! Ik geloof er in dat veel aanstaande ouders hier een boodschap en innerlijke rust in vinden.
Als papa Ben ik fier op jou!x